
"Kapljicu" sa Jelice piju Nemci i Englezi
ČAČAK - Tradiciju pravljenja rakije, staru više od 150 godina, nasledio je od svojih predaka Predrag Predo Prodanović (47) iz Pridvorice kod Čačka, i za manje od deceniju i po postao najpoznatiji čačanski proizvođač brendirane rakije. Za njegovu „kapljicu“, kojoj je nadenuo ime „jelički dukat“, jer je peče od šljive koju uzgaja na istočnim padinama Jelice, čulo se na svim kontinentima. Prodanovići godišnje u inostranstvo izvezu oko 1.000 boca ove rakije.
- Odvajkada je Pridvorica, kao i Jezdina i Loznica, na obroncima Jelice, bila poznata po vinogradarstvu i po tome što na njenoj zemlji odlično uspeva voće koje proizvodi dosta šećera - započinje nam priču Predo. - Zato sam proširio zasade šljive na imanju, pa sada pod šljivom imam oko osam hektara, što je više od 3.500 stabala. Početkom ovog veka želeo sam da proverim kakva je to rakija koja mi stoji u buradima dugo godina, pa sam na Sajmu u Novom Sadu 2002. godine dobio nagradu - šampion kvaliteta. Tada sam počeo ozbiljno da se bavim proizvodnjom rakije i njenim brendiranjem.
Više možete pročitati ovde.